Sosyoloji Tarihine Giriş - An Introduction to the History of Sociology

                              Sosyoloji Tarihine Giriş І


             Sosyoloji biliminin öncülleri ilk çağ uygarlıklarına kadar dayanıyor olsa da, akademik bir disiplin olarak geçmişi o kadar da uzun değildir. Özellikle doğa bilimleri yanında henüz çok genç bir bilim dalıdır. Sosyolojinin akademik bir disiplin olarak tanımlanması günümüzden 150 yıl kadar önceye dayanmakta. İlk olarak Auguste Comte başlangıçta "sosyal fizik" olarak tanımladığı sosyoloji terimini gündeme getirmiştir. Sosyoloji terimine temelde üç isim şekil vermiştir. Bunlar;
  • Emile Durkheim 
  • Max Weber
  • Karl Marx 
Sosyoloji bilimine şekil veren bu üç isim toplumu genel anlamda açıklamaya çalışmış, toplum ve birey arası ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. 
  
              Emile Durkheim                          Max Weber                                     Karl Marx 

            Karl Marx ve F. Engels'in birlikte ortaya attığı "tarihsel materyalizm" kuramı ile E. Durkheim'in "toplumsal dayanışma" kuramı toplumsal düzeni ve değişmeyi açıklarken bir diğer yandan da kontrol altına girmiş bireylerin içinde bulundukları anomiyi anlamlandırmaya çalışmışlardır.( M. Slattery, 2003) Emile Durkheim sosyoloji bilimini akademik bir disiplin haline getirmiş. saygıdeğer görülmesini sağlamış ve en önemlisi de sosyoloji bilimine meşruiyet kazandırmıştır. 

Kaynakça:
  1. Maritn Slattery, Key Ideas In Sociology, 2003
  2. Anthony Giddens, Sociology: Abrief But Critical Introduction,Palgrave Macmillan, 1986

Yorumlar