12 Sorunsalı Ve Burçlar

      İnsanlık yerleşik hayata geçtiğinden bu yana farklı mitler üretmiş, farklı inançlara aidiyet göstermiştir. Gelin Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi semavi dinler ile birlikte çoktanrılı inanca sahip olan Sümer, ve Antik Yunanda insan hayatında önemli yer kaplayan 12 sayısına bir göz atalım.
                        
                         Resim 1- The Fertile Crescent (Mesopotamia)

      Birçok kültür 12 sayısıyla ilgilenmiş, yaşamının içerisinde önem atfetmiştir. Örneğin bir yıl 12 ay, bir gün 12 saat gündüz/geceden oluşur. Eski Türk ve Çin uygarlığının kullandığı takvim 12 hayvandan oluşur. Yunan mitolojisinde Herakles'in yerine getirmesi gereken 12 görevi vardır. Günümüzde Avrupa Birliği bayrağı 12 yıldızdan oluşur. Peki tek tanrılı dinler bu konuda nerede ?

      Hristiyanlığa göre Kudüs'ün 12 kapısı vardır. Bir diğer yandan Hz İsa'nın 12 Havarisi var, İsrailoğulları 12 kabileden oluşur. İslamiyete göre Şiilik mezhebinde 12 imam vardır, Hz Musa asasını yere vurduğunda 12 pınar ortaya çıkmıştır.


Resim 2-  The Last Supper-Son Akşam Yemeği (Leonardo da Vinci)

      Yukarıda da görüldüğü gibi dünya üzerinde birçok dine, kültüre ve topluluğa göre 12 rakamı kutsallık içerir. Peki gelelim bu konudaki en can alacı noktaya; "Neden 12 ?"

        Tarihsel bir süreç içerisinde bakıldığından 12 sayısı ilk olarak Sümer Uygarlığında gündeme getirilmiştir. Bilindiği üzere Sümerler Astronomi konusunda çağının çok ilerisinde bilgi birikimine sahip bir uygarlıktı. Sümerler astronomi konusundaki bilgi birikimini tarımsal uygulamalarda aktif olarak kullandılar. Bitkilerin ne zaman ekileceği, ne zaman biçileceği gibi bir çok konuda gök yüzü onlara yol gösterdi. Sümerler gökyüzünü izlerken göz ile gördükleri 12 gezegeni keşfettiler ve tabletlerine bunları aktardılar. 12 rakamının tarih sahnesine çıkması Sümerlerin uzayı izlemesiyle başlamıştır. Bu gelişme ardından 12 hayvanlı takvimleri getirmiştir.

                                       
                                                        Resim 3- 12 Hayvanlı Takvim

        Hiç şüphesiz 12 sayısının günümüzdeki en kötü temsilcisi burçlardır. İnsan hayatını etkisi altına aldığı iddia adilen ve bir uydurmadan ibaret olan burçların kökeni Sümer de gözlemlenen 12 gezegenin etrafındaki yıldızların insan zihninde çağrıştırdığı hayvanlardan ibaret olduğu apaçık ortadadır. Neptün varken doğan insanlar, Mars varken doğan insanlar yada dolun ay varken doğan insanlar diye cümleye başlayıp, karakterleri baskındır, yumuşaktır, kırılgandır diye devam eden cümlelerin tümü laf-ü güzaftır yani boş ve sıfırdır. Şunu aklımızdan çıkarmamamız gerekir; Astronomi pozitif bir bilimdir, Astroloji ise sıfırdan ibarettir. Prof. Ethem Derman hoca bu konuda çok güzel bir açıklama yapıyor: "Gezegenlerin bir çekim kuvveti vardır. Fakat tüm bu gezegenlerin çekim  kuvvetinin toplamı sizin doğumunuz sırasındaki görevli Ebenizin çekim kuvvetinden katbekat düşüktür. Marsın sizi çekmesi sizin dünyanızı etkilemez ama eğer Eben'iz sizi  çekmemiş olsaydı dünyaya gelemeye bilirdiniz."

       Sonuç olarak, 12 sayısı ile burçlar doğrudan doğruya ilişkilidir. Diğer örnekleri de göz önünde bulundurursak modern dünyada insanları etkisi altına alan burç kavramının bir saçmalıktan ibaret olduğunu söylememiz mümkündür. İnsan hayatı ve karakteri gibi çok karmaşık sistem ve olgular burç zırvalığı ile açıklanamayacak kadar ciddidir. Tekrardan söyleyecek olursak "Astronomi bir bilimdir, Astroloji ise sıfırdır!"










Yorumlar